Gamla Vikmanshyttan > Förenings- & kulturliv > En prestation i världsklass

En prestation i världsklass

Teckning föreställande den framgångsrike schackspelaren Martin Jjohansson

Teckning föreställande den framgångsrike schackspelaren Martin Jjohansson

Det handlar om det ädla spelet schack. Tidpunkten är nyåret 1960 och en internationell turnering i kungliga huvudstaden Stockholm. Ett stort antal av världens främsta deltog.

Hur det gick? Jo, en del av våra läsare av dessa historiska rader minns nog , men vi vill inte för andra underlåta den präktiga sensationen: Vikmanshyttesonen och boende i Norrhyttan och jobbande vid Wikmanshytte bruk som elmontör MARTIN JOHANSSON delade förstaplatsen med ryske stormästaren Alexander Kotov.

Finalomgången innehöll följande resultat: Martin vann över Kristian Sköld, Kotov och Ståhlberg spelade remi och Paul Keres slog Hörberg. Den slutliga prislistan visade att Johansson och Kotov delade turneringssegern på 7 poäng, en halv poäng före Keres. Allmänt ansågs nämnda tävling som den kvalitativt starkaste som vid den tiden ägt rum i vårt land.

Ingen rast, ingen ro – en vecka senare väntade medverkan för Martin i landslagssammanhang, mot Tyskland och Finland.

Redan som 13-åring började Martin Johansson spela schack. Det var tillsammans med ”Johanssons pojkar”, sedermera bröderna Stenerhag, Under årens lopp läste och studerade Martin mycket schack och han kunde verkligen omsätta teorin till praktiska framgångar.