Gamla Vikmanshyttan > Förenings- & kulturliv > Bygdens dag 1981 – Bruksmuseum invigdes med stora festligheter

Bygdens dag 1981 – Bruksmuseum invigdes med stora festligheter

Gammeldags dräktparad ingick i det festliga programmet. Foto: Curt Bjernevi

Gammeldags dräktparad ingick i det festliga programmet. Foto: Curt Bjernevi

Tänk vad tiden går! Det är ju nästan trettio år sedan det hände, gamla Vikmanshyttan ”fick” ett museum – med den slående namnet BRUKSMUSEUM. Hembygdsföreningen, Vikmanshyttebygdens Traditioner, hade hunnit verka i ett par års tid men nu = då var det dags att öppna ett besöksmål som kunde berätta om Vikmanshyttan med omkringliggande trakter, främst utifrån gångna tider men också gestalta nutid och i viss mån en oviss framtid.

Midsommarhelgen 1981 bjöd på sommarväder och folket ställde verkligen upp. Höjdpunkten var förstås invigningen av bruksmuseum, ett underhållande program erbjöds besökarna. Tal hölls – förstås – och ett vårdträd i form av en ek planterades och bland de mest uppskattade inslagen var en klädparad med bruksbor poserande i gammeldags kläder.

Bygdens dag-festligheterna varade under hela midsommarhelgen. Inte bara det nya museet fanns i blickfånget utan i Folkets hus bjöds bland annat på fotoutställning, högklassig underhållning med mera.

Denna unika högtid i Vikmanshyttan förärades även en egen poststämpel – med stämpeln Vikmanshyttan – Bygdens dag – 20.6.81 – samt teckningen av en smideshammare infälld. Det sistnämnda som sedermera blev hembygdsföreningens symbolmärke.

Det ska i sammanhanget påminnas, att denna glädjerika händelse skedde i en tid då hela Vikmanshyttan var mitt uppe i en genomgripande förändring – merparten av den gamla industrin var borta och ett ny-gammalt Vikmanshyttan höll på att konstitueras…

Dagen till ära, 20 juni 1981, förärades Bygdens Dag med en särskild poststämpel.

Dagen till ära, 20 juni 1981, förärades Bygdens Dag med en särskild poststämpel.

Bilderna visar dels den vackra och högst speciella poststämpeln samt bruksbor som deltog i den minnesvärda klädparaden. Som kuriosum kan tilläggas, att den sistnämnda bilden förevigades av vikmanshyttesonen Curt Bjernevi, konstnär till professionen och i många tillbaka skånebo.