Mycket tack vare tillkomsten av bagarstugan vid Bruksmuseum och det efterkommande intresset för brödbakning á la gammeldags fick bruket och trakten runtom sitt eget tunnbröd. Det ”lyckliga året” var 1994. Och inte nog med det, en gammal, gammal tradition hade fått en pånyttfödelse som för många var efterlängtad.
Hur kom då bagarstugan till, vilka möjligheter kom i dagen? Jo, hur illa det än låter var det en förskräcklig höststorm som några år tidigare gick fram i våra trakter – och som ”egen hand” skötte en effektiv men katastrofal skogsavverkning. Skogvaktare Hans Olsson, som i hög grad var engagerad i hembygdsföreningen och bruksmuséet gick senare i bräschen och tiggde ihop ”stormtimmer” till en nytimrad bagarstuga.
Olyckliga omständigheter förbyttes – i det här fallet – i lyckliga sådana, vi menar allstå att upptakten med en eländig storm gjorde det möjligt att uppföra bagarstugan i Vikmanshyttan.
Åter till tunnbrödet. Många tyckte att det nyinvigda brödbakandet skulle få lite extra status och bland olika aktiviteter som kursverksamhet utlystes också en tävlan – och Vikmanshyttan fick rätt snart ett eget tunnbröd.
Vi undanhåller er naturligtvis inte receptet ifråga, här kommer det:
3 liter mjölk
4-5 liter (=3.5 kg) kokt potatis
6 kilo vetemjöl /inkl 2 kilo utbak)
2 kilo rågsikt (60/40 råg/vete)
8 teskedar salt
2 påsar anis
2 påsar fänkål
3 hekto jäst
3 hekto ister
½ kilo margarin
1 flaska sirap
Tilläggas ska att en tre personers jury, fruarna Anna Holmgren och Eivor Fälth samt Evert Källviks, enades om förstapriset som tillföll Gun Hollstenius.