Gamla Vikmanshyttan > Brukssamhället > De gamla kaféerna – en bit av vikmanshyttehistorien

De gamla kaféerna – en bit av vikmanshyttehistorien

Dåtida annons• Kafé Kullen
• Vernas kafé
Signe Östbergs Nya Café
• Smitssons kafé
• Folkets Hus kaféet

Vikmanshytte-kaféernas historia hör i allra högsta grad till den gamla brukskulturen. Tyvärr finns inte så mycket bevarat, varken i ord eller bild, och de som en gång ”fick nöjet” att vara med när det begav sig finns inte kvar i livet. Desto viktigare är då att kommer på pränt.

Det står klart att 1920-talet var premiärdecenniet för det första brukskaféerna.

Östbergs café

Östbergs café

Nya Caféet i Granbo öppnades i slutet av tjugotalet av Signe Östberg som byggde upp en mycket populär samlingsplats för brukets och bygdens befolkning, kanske främst för det uppväxande släktet.

Den alerta ägarinnan var en musikalisk dam – hon var en god pianist –  och hade förmågan att underhålla sina gäster.

Det hände också att sonen Karl-Erik, som var trumslagare och medverkade i dansorkestern Crescendo, bidrog till underhållningen. Det hände också att bruksgrabben Sigurd Persson var sångsolist.

Och det berättas att självaste Charlie Norman i unga år gästade kaféet och spelade!

Signe Östberg

Signe Östberg

Det förekom också andra aktiviteter i Signes Östbergs kafé, som fanns kvar ända in på 1950-talet. Tidigt anordnade helgturneringar i korong (couronne) och när ångradion gjorde sitt inträde var det naturligt att bruksungdomen samlades för att lyssna på de första kristallmottagarna. Det lär ha varit mycket brus men en mycket uppskattad nyhet i granbokaféet.

Andra 20-talskaféer var Kafé Kullen, Vernas kafé (inrymt på Mojsen) och på Mats Jans väg lär Smitssons kafé varit öppet. Kullen-kaféet fungerade in på 40-talet och de sista ägarna var makarna Märta och Alrik Eriksson.

Bagare Arvid Melin

Bagare Arvid Melin

När Folkets hus stod färdigt öppnades där en kaférörelse i Folkets husföreningens egen regi. Det blev verkligen ett omtyckt inneställe för bruksungdomen. Trion Torborg Creutzer, Anna-Lisa Erlandsson och Karin Viklund hörde till de första servitriserna.

När 50-talet randades arrenderades FH-kaféet ut och under ett par decennier hölls rörelsen levande av Arvid Melin, Gunnar Lindahl respektive Rune Eriksson.

Sedan länge får vi i Vikmanshyttan klara oss utan något kafé – varje tid har sitt behov och möjligheter. Men låt oss hjälpas åt att i fall bevara lite av forna tiders kafé-historia!

Av en ren slump…! I samband med sökandet efter andra, gamla uppgifter stöter vi på ytterligare  några rader och ett gammalt fotografi angående kaféverksamhet – och tydligen den allra äldsta, nämligen:

Anna Dahlgren på äldre da'r

Anna Dahlgren på äldre da'r

• Anna Dahlgrens kafé i Granbo

Några exakta årtal fann vi emellertid inte men ett slutdatum för kaférörelsen kan var år 1925 då den aktuella fastigheten såldes till Annas dotter Thyra.

Huset hade tidigare varit soldattorp – förmodligen från 1700-talet och nämndes då Wass Rote, i modern tid kallad Dahlgrensgården. Det gamla soldattorpet byggdes på i början av 1910-talet.

Med en inte alltför vågad gissning kommer vi fram till den första träffpunkten à la kafé fanns redan i slutet av 1910-talet.

Anna kom från Nordanby och var gift med Anders Dahlgren.