Gamla Vikmanshyttan > Brukssamhället > ”Bruksgatan” som blev Rostugnsvägen

”Bruksgatan” som blev Rostugnsvägen

Bruksgatan som blev Rostugnsvägen

Bruksgatan som blev Rostugnsvägen

Bruksmiljön har ju förändrats lite varstans under årens lopp. Och inte så lite heller på alltför många ställen, kan tyckas. Här visar vi den gamla bruksgatan som började uppe vid Hyttbacken och sträckte sig ner till verksområdet.

Jo, jo, vägen finns förstås kvar, men med en hel del annorlunda kringmiljö. En del av de gamla lummiga träden har skattats åt förgängelsen (men flera finns dessbättre kvar) och bruksjärnvägen som korsade gatan nedanför brukskontoret är för länge sedan borta.

Laboratoriet (från 1919), brukskontoret (från 1939), brukshotellet (från 1942), dessa fastigheter finns kvar men med annat innehåll och aktiviteter. Badhuset mellan labbis och brukshotellet försvann år 1970. Däremot står byggnaden som en gång var brukets brandstation på plats liksom en mindre byggnad tillhörande den näst sista hyttan. Och så rostugnen (gudskelov restaurerad under senare år) som minner om verksamhet anno dazumal.

Men den där genuina bruksmiljön har försvunnit, bruksgatan har blivit Rostugnsvägen. Och den av bruksungdomen så uppskattade kälkåkningen under vintrarna är minsann blott och bart en minne, liksom midsommarfirandet på den angränsande mojsenplanen.