Gamla Vikmanshyttan > Annat se- & läsvärt > Vilket nyårsfirande!

Vilket nyårsfirande!

Nyårsschack

Nyårsschack

Schackspelandet var en mycket vanlig fritidssysselsättning förr i tiden på bruket. Det fanns förstås en klubb som organiserade tränings- och tävlingsspel men även privat i hemmen förekom ”frivillig tankeverksamhet”. Och tydligen avhölls dessa hemma-aktiviteter när så det behagade, vårt påstående vidimeras per omgående med vidstående fotografi. Nämligen hämtad från ett ”nyårsfirande” nyårsnatten 1956 – 57 och aktörerna var Harald Larsson (t.v.) och Oskar Hedström.

I hemmamiljö med fortfarande julstämning, det vill säga med jultomte och gran (visserligen inte på riktigt) samt julhyacint och finaste helgduken på bordet utkämpades denna nyårskamp. Oskar H. hade tydligen vita pjäser och först ut men med en inte särskild professionell bedömning låg Harald L. närmaste segern.

Nu var det väl inte det viktigaste att vinna utan att ha ett trevligt slut på 1956 och en förtroendegivande början på nya året -57.

En iakttagelse på fotografiet förbryllar en aning: bordstandaret i bakgrunden skvallrar om ett dylikt från Hedemora Schacksällskap. Hur då, varför då? Det finns säkert någon förklaring till detta trots att det i båda fallen, Harald och Oskar, var inbitna bruksspelare.