Gamla Vikmanshyttan > Annat se- & läsvärt > Riksmarscherare

Riksmarscherare

"Sten-Pelle" Edvard Pettersson

”Sten-Pelle” Edvard Pettersson

I mitten av 1950-talet anordnades runt om i vårt land riksmarschprov. Idag skulle vi väl kalla det som något slags motionstävlingar. På bruket anammades dylika kamper fullt ut.

Pensionären Edvard Pettersson, vid det laget fyllda 82 år, ådrog sig största uppmärksamheten. Med en häpnadsväckande spänst och vitalitet klarade han provet med glans. Tiden blev 42 minuter.

Förutom själva marschen gick Pettersson också fyra gånger fram och tillbaka mellan pensionärshemmet där han bodde och samlingssalen Mojsen, sammanlagt ytterligare flera kilometer.

Den skämtsamme och nästan pojkaktige åldringen skrattade gott efter att avverkat den stipulerade halvmilen.
– Det här kan jag göra om igen med detsamma!

Det sägs om Sten-Pelle, som han kallades till vardags, att han ibland på söndagarna tog bussen till sjön Stora Norn och tillbringade hela dagen där med att fiska. Att den väg han då tillryggalade inte kunde räknas i enbart kilometer inte var någon överdrift.

Heder åt krutgubben Sten-Pelle Edvard Pettersson!

Intresset för riksmarscherandet var som sagt mycket stort i Vikmanshyttan. Dåtidens fotbollsspelare var i farten och klarade provet. För övrigt kunde Karl-Erik Brandt stoltsera med bästa seniortiden: 1.01 timmar på milen. Bland barnen utmärkte sig  fyraårige Per Nordström mest med 25 minuter på utsatt juniorbana.