Gamla Vikmanshyttan > Annat se- & läsvärt > Prins Wilhelm på besök

Prins Wilhelm på besök

Det hör ju inte till vanligheterna att få besök av kungligheter i våra trakter. Visserligen hände det härom året att både kungen och drottningen gästade Vikmanshyttan vid en rundtur i Dalarna. Men vad här ska avhandlas är en visit utav en prins som ägnade mycket tid att åka runt i landet och dokumentera ”vad han såg”. Prinsen hette Wilhelm (1884-1965) och filmade för kortfilmer, skissade och skrev på så sätt sin hemlandshistoria.

Prins Wilhelm

Prins Wilhelm

Bilden visar prinsen när han besökte vikmanshytteindustrin. Men vid samma resa gjorde han en avstickare till Seebäcken där mästersmeden Edvard Bäcklund huserade. Vi menar hade en smedja där ”världens bästa liar” tillverkades.

Nu hör till saken att prinsen med följe anlände vid ett ganska omöjligt tillfälle, nämligen vid pass elvakaffet serverades hemvid. Att Edvard Bäcklund inte var särskilt bangen var tidigare omvittnat, varför följande yttring från hans sida inte kom helt oväntat — han får väl vänta tills jag druckit färdigt! — fast på norrhyttemål förstås.

Det var säkert så, att det inte var första gången som den nyfikne prinsen träffat på personer med stort pondus och egna åsikter. Men det berättas att norrhytteträffen avlöpte till båda parters belåtenhet. Bäcklund hade förstås mycket att berätta…