Gamla Vikmanshyttan > Annat se- & läsvärt > När prästfamiljen Granberg välkomnades

När prästfamiljen Granberg välkomnades

Familjen Granberg

Familjen Granberg

I slutet av 1963 välkomnades prästfamiljen Barbro och Göran Granberg och de fyra döttrarna Bodil, Berit, Anna och Maria. Vikmanshyttan hade därmed fått en ny brukspräst. Och det skulle sedermera visa sig att Göran Granberg skulle bli den siste ”på riktigt” bruksprästen.

Göran Granberg, som närmast kom från Svartvik inom Härnösands stift, var född 1922 och norrlänning till börden liksom sin hustru Barbro. Familjen hälsades välkommen till Vikmanshyttan vid en gudstjänst i folkskolans bespisningslokal av avflyttande kyrkoherden Karl-Axel Forsgren. En stor skara bruksbor deltog i välkomstceremonin och kyrkliga arbetskretsens ordförande Edith Hedström talade. Det hörde ju till saken att Vikmanshyttan ännu inte berikats med den efterlängtade kyrkan – men den var ju inte långt borta för all del. Tre år senare stod brukskyrkan nämligen klar.

Som vitsordats i många olika sammanhang uträttade Göran och Barbro Granberg ett jättearbete i de kommande verksamheterna och hela familjen ”smälte” väl in i den gamla bruksbilden!