Gamla Vikmanshyttan > Annat se- & läsvärt > Modellbyggare Karl-Erik Lindström byggde ånghammare

Modellbyggare Karl-Erik Lindström byggde ånghammare

Karl Erik Lindström

Karl Erik Lindström

Händig man bygger sin egen ånghammare, var en gång rubriken på en tidningsartikel. Så sant som det var skrivet, vikmanshyttebon Erik Lindström hade egenhändigt tillverkat en modell av den gammal ånghammare. Ett minne som påminde om brukssmedjans stora giganter, ett tiotal i olika storlekar.

Lindström gjorde först en trämodell som kollades att den fungerade och därefter göt han hammaren. Arbetet tog sammanlagt ett halvår. Det blev en modell av en så kallad kniphammare, en hammare i vilken mindre ämnen smiddes.

Erik Lindström arbetade själv i smedjan från 1935 och in på 40-talet. Han erinrade sig många av det gamla smedgardet. Tillsammans med Gustaf Gröning smidde han bland annat kanonpipor under åren 1939-40. Lindström var född och uppvuxen i Granbo. Efter åren i brukssmedjan jobbade han på hårdmetallverket. Karriären avslutades vid hedemoraföretagen Pannfabriken respektive Verkstäderna.

Erik Lindström var också en duktig snickare, snidade klockfodral med flera alster. Fritiden innehöll otaliga fisketurer och spenderade gärna tid på skyttebanan. Han gick bort i januari 1986, sextiofyra år gammal.