Följande rader ska handla om Anders Söderlund, arbetande vid vikmans-hytteindustrin som maskinist, född 1831 och död 1888. Ingen nu levande kommer förstås ihåg denne mångkunnige man, däremot har många hört berättas om honom. Han bodde i den gamla arbetarbostaden, kallad Trekanten mitt i gamla samhället, och hade ett handlag som saknade motstycke bland dåtidens bruksare.
På lediga stunder har Anders Söderlund finsnickare av stora mått.
Vi har förevigat några av de söderlundska möblerna, ett konstverk – och rariteter – helt enkelt och väl värd att studera lite närmare. Möblerna bär vittne om ett utomordentligt gott handlag och en känsla för dåtidens ”inne-stil” sen-empiren. Förstå-sig-påare berättade hade tillverkats i furu och målad och ut-smyckad med tidstypiska (från 1830-talet och framöver) pärlstavar. På skrivklaffens insida liksom inredningens smålådor hade utförts ett vackert arbete i naturfärgat björkfanér. De två stolarna och taburetten var i björk. Vidare var spegeln utförd i mahognybetsad björkfanér, och det gällde även det lilla pelarbordets kilformade fält.
Söderlund gjorde förresten hela sitt bohag när han bildade eget hem i mitten av 1850-talet.
Alla pjäser som tillverkades var alltid imponerande väl utförda och med största omsorg. Låt oss minnas konsthantverkare Anders Söderlund med stolthet. Stålsamhället Vikmanshyttan har onekligen gamla anor även när det gäller TRÄ!