Gamla Vikmanshyttan > Annat se- & läsvärt > Fem fina flickor i Gehrmans ateljé, men vilka?

Fem fina flickor i Gehrmans ateljé, men vilka?

Fem fina flickor i Gehremans ateljé

Fem fina flickor i Gehremans ateljé

Ja, det var just frågan. Vi har egentligen ingen aning, ingen information om vilka som ingår i den stilfulla kvintetten eller när förevigandet skedde. Vad vi emellertid känner till (framgår ju av fotografiet nedre del) heter fotografen Thorvald Gehrman med ateljé på Trädgårdsgatan i Hedemora.

Vågar vi komma med en vild gissning: någon av damerna kan ha haft an-knytning till Nyhyttan men tiden för fotograferandet är okänd…

Bäste läsare av dessa rader och begrundare av det vackra fotografiet, hör av dig om du ligger inne med några intressanta uppgifter!

I detta sammanhang passar vi på att bjuda på några persondata om hovfoto-grafen Thorvald Gehrman, som följer:

THORVALD GEHRMAN var född 1855, av svensk mor och dansk far. Pojkåren tillbringade han både i Köpenhamn och Stockholm, fick sedermera svensk utbildning som resulterade i att han provade sina krafter som brukstjänsteman i egenskap av bokhållare. 29 år gammal (år 1884) flyttade han till Vikmanshyttan, där han arbetade i tolv år. Under vikmanshyttetiden intresserade han sig allt mer för fotografering, intensiva studier genomfördes. Gehrman skaffade sig också många vänner, var en utomordentlig framgångsrik sällskapsmänniska, inte minst tack vare sina musikaliska utövningar, Vänskapskretsen utgjordes av industrimän i trakten, i Norn och Turbo och Vikmanshyttan förstås men också bland borgarna i Hedemora stad.

År 1896 flyttade Thorvald Gehrman till Stockholm, öppnade först fotoateljé på Brännkyrkagatan, sedan också i Uppsala med filial i Norrsundet. Redan året efter besökte han Hedemora för att fotografera konungen Oscar II i samband med en fältmanöver i trakten – och efter detta utnämndes han som hovfotograf.

Thorvald Gehrman

Thorvald Gehrman

År 1900 återvände han till Hedemora och kunde öppna ateljé, på Trädgårdsgatan invid Oxtorget. Han hade fyra år tidigare äktat Emirentia Ingeborg Liljeqvist men blev änkeman redan före bosättningen i Hedemora. 1903 gifte han sig för andra gången, denna gång hette hustrun Hildur Sofia Lilja – som blev en utom-ordentlig medhjälpare och yrkeskamrat, som Gehrman själv uttryckte det.

Förutom den framgångsrika yrkesutövningen passade Thorvald Gehrman väl in det sociala stadslivet som rådde under förra seklets första hälft. Han var en person kring vilken mycket kretsade och hans insatser, naturligtvis främst genom framgångsrik fotograferingskonst, finns väl dokumenterade. Ett porträtt-galleri, vidare dokumentation av stads-, socken- och naturmiljöer utgör en samling som ger en påtaglig orientering i tiden.

Thorvald Gehrman gick ur tiden år 1946, 91 år gammal.