Gamla Vikmanshyttan > Vikmanshyttebor > Alfred Blank – aktiv bruksbo som många vill minnas

Alfred Blank – aktiv bruksbo som många vill minnas

Alfred Blank

Alfred Blank

Alfred Blank härstammade från en gammal smedsläkt i Malung, som för många, många år sedan föredrog Smålands karga natur och flyttade från Dalarna. Han var född i Lessebo 1873 men växte upp i Ankarsrum. Där blev han så småningom riktarpojke i valsverket, tjänade 50 öre under åttatimmarsskiftet. Ett skift i veckan, förresten, blev nio timmar men inget mer betalt för det. Hann med att gå några timmar om dagen i skolan men mest var det att arbeta. Det var liksom tidens melodi…

Arbetet blev dock inte allt för den kvicktänkte grabben Alfred. Han satte igång godtemplarordern på platsen och ungdomsklubben kom också i den vevan. Möteslokal blev disponentens gamla hönshus som rustades upp av entusiastiska småländska pojkar och flickor. Med Alfred i spetsen! Dit kom Kata Dahlström och höll anförande. Dit anlände självaste Per Albin Hansson. Man levde i föreningslivets vår.

Ankarsrums bruk såldes när storstrejken 1909 satte in. Blank fick finna utkomstmöjligheter på andra ställen. Det blev ett kringflackande som sällan skådats. Först Kallinge, sedan Sjöbo bruk i Uppland. Nyby bruk blev nästa arbetsplats, Forsbacka nästa och därefter Sjöbo på nytt. Och sedan Avesta.

Så kommer Vikmanshyttan in i bilden. Han hade hört talas om att det fanns gott om jobb på Bruket och efter en telefonkontakt med överingenjör Berg fick han börja arbeta. Veckan före påsk 1925 visade almanackan.

Han tänkte fortsätta sitt föreningsliv när han väl var etablerad i Vikmanshyttan. Men, men fick på ett tidigt stadium en ”avbasning” i samband med ett föreningsmöte. Då, just då, gick bruksfolket miste om en rutinerad föreningsmänniskas tjänster!

År 1953 slutade Alfred Blank, vi kallade ju honom alltid Blanken – sitt långa arbetsskift. Det blev tid till att pusta ut. Jo, så var det vaktmästeriet i badhuset tillsammans med hustrun Elin, ett lagarbete som gick som en dans. Så sysselsättning saknades inte, ens som pensionär.

Badjobbet tog slut 1964 men Alfred fortsatte hålla igång, eller rättare sagt kopplade av på vedbacken eller med en och annan fisketur till Stora Norn.

Alfred Blank gick bort 1970