Gamla Vikmanshyttan > Vikmanshyttebor > Edvard Bäcklund – Norrhyttans smidesmästare

Edvard Bäcklund – Norrhyttans smidesmästare

Edvard Bäcklund

Edvard Bäcklund

Redan i mitten av 1700-talet fanns i vikmanshyttebygden drygt 50-talet liesmeder. Hantverket har alltså gamla anor och traditionen hade starka rötter som överlevde det mesta. De här raderna ska handla om liesmeden och tillika fabrikören Edvard Bäcklund som ägnade hela sitt aktiva liv åt smideskonsten. För det hade ju far, farfar och farfars far gjort, yrkevalet blev inte särskilt komplicerat för Edvard som föddes i Norrhyttan år 1873.

Efter att ha varit hjälpreda och upplärd av sin far kom Bäcklund till Gränsfors som smed vid 23 års ålder. Han hann också med ett verkmästarjobb i Kristine- hamn innan det var dags att återvända till hembygden. Han övertog rörelsen i Sebäcken, året var 1930 och fadern hade gått ur tiden.

I Edvard Bäcklunds regi utvecklades och moderniserades tillverkningen av liar men kvaliteten och modellen av de så kallade hedemora-liarna bevarandes. Och den kvalitetsvara de förblev vandrade alltfler liar ut över landet och till våra grannländer.

Som den duglige och praktiske karl Edvard B. blev han engagerad i kommunens angelägenheter och inom nykterhetsrörelsen lades ett upp-offrande arbete ner inom templet 780 Wiktoria i Granbo. Sången var även en älskad fritidssyssla med deltagande i flera körer och dirigentskap.

Bäcklunds liesmedja

Bäcklunds liesmedja

År 1943 fick hedersmannen fint besök i form av dåvarande prins Wilhelm som var ute på filmningsturné. Det blev ett lyckat bildsvep från Bäcklunds smedja och ett stycke väl bevarad kulturhistoria.