Gamla Vikmanshyttan > Förenings- & kulturliv > Militärbarack blev hemvärnsgård

Militärbarack blev hemvärnsgård

När beredskapstiden var till ända efter andra världskriget blev en mängd militärbaracker lediga. Många hemvärnsföreningar passade på att köpa ”dylika boningar”, så var också fallet med hemvärnsföreningen i Vikmanshyttan. Efter flytt och en del anpassningsarbeten invigdes den vid midsommartid 1954.

Platsen där hemvärnsgården placerades låg strax intill ett område där en skyttebana legat långt tillbaka i tiden, vid 1900-talets början.

Hemvärnsmännen själva ställde i ordning gården och ekonomiskt bistånd erhölls från såväl Wikmanshytte Bruk som kommunen. Ett par stenkast från Byn i en skogsdunge utmed vägen till Norn stod så den rödfärgade stugan. Interiören bestod av ett rymligt samlingsrum och ett välutrustat kök.

Vid nyssnämnda invigning spelade Hedemora hemvärnsområdets hornmusikkår under ledning av Musiker-Erik Eriksson. Efter korum av komminister Sigurd Bergman höll falukapten Hilmer Ström invigningstalet.

Högtidligt värre, alltså!

Kapten Ström överlämnade också hemvärnets förtjänstmedalj i silver till den angående kompanichefen Sören Jacobsen. Ny chef blev Agne Svennberg.

Hemvärnsgården

Hemvärnsgården

Hemvärnsgården blev inte särskilt långlivad. Andra tider rådde och behovet av ett dylikt tillhåll blev allt mindre. Gården såldes, och om vi minns rätt blev den gamla militärbaracken, som bevisligen blev hemvärnsgård men slutligen en sommarstuga i trakten. Detta skedde i början av 1970-talet.

Ödet styr och ställer, inte sant!?