Gamla Vikmanshyttan > Vikmanshyttebor > Sven Eriksson – kallades bara Svecke och var bygdens framgångsrikaste sportfiskare

Sven Eriksson – kallades bara Svecke och var bygdens framgångsrikaste sportfiskare

Svecke Eriksson

Svecke Eriksson

Sven Eriksson var närking till börden, född i Götlunda år 1931 Familjen flyttade emellertid senare till Filipstad där Erikssons hade fiskaffär. Till Vikmanshyttan kom Sven i mitten av 1950-talet.

Första jobbet var förlagt till bruksindustrins varmvalsverk. Dåvarande hårdmetallverk fick senare nytta av Sven Erikssons tjänster. År 1968 lades denna verksamhet och Sven och några av hans arbetskamrater öppnade ”eget” – företaget Kenda utförde en period legojobb åt Fagersta AB som hade tagit över hårdmetalltillverkningen. När det nystartade ”ersättningsföretaget” Dalforsån sökte personal blev Sven av dem. Karriären avslutades som den en gång börjat, men nu i valsverket i Långshyttan.

Rubriken skvallrar ju om smeknamnet Svecke. Det föddes när den acklimatiserade närkingen började intressera sig för sportfiske. I Vikmanshyttans fanns ju en stor och framgångsrik sportfiskeklubb, Svecke hamnade där i kretsen av bygdens fiskeintresserade kvinnor och män.

För Svecke Eriksson blev denna fritidssysselsättning bland det viktigaste som hände i hans liv, vid sidan av familjen i egnahemmet i Solhaga förstås. Ja, man kan nära nog tala om en saga i sammanhanget, Svecke spenderade förstås många, många timmar på fiskeriet. Han hade banne mej talang utöver det vanliga, tålamodet fanns där och framgångarna lät inte vänta på sig. Vi känner också till vem det var som ”lockade” med Svecke under de första fisketurerna – kan vi kalla honom ett slags mentor – och namnet var Arne Hjulström.

Svensk mästare i pimpling år 1968
En hisnande historia, skrev Expressen i sitt referat efteråt. 476 av landets skickligaste pimplare tog Liljans is (i trakten av Borlänge) i besittning. Innan striden var över hade enligt uppskattning 15.000 hål borrats, en miljon ryck gjorts och ungefär 12.000 fiskar dragits upp… En jättetävling kan man lugnt konstatera.

Och 122 firrar (abborrar) blev segerskörden (vikt 2.515 gram) och segraren hörde hemma i landskapet, fyra-fem mil bort bara – jo, jo, Sven Svecke Eriksson. Svensk mästare i pimpelfiske, en bedrift!

276 abborrar på 240 minuter vid Dalamästerskap
Hur många tävlingar som Svecke hann med under sin pimpelkarriär har vi ingen uppgift om. Vi uttrycker det på följande vis: många, många hundra, kanske tusen. När det lyckades bäst – Svecke var i fram form – blev också en lång, lång rad segrar. Och SM-titel som synes.

Vad vi vet med bestämdhet var hans rekord om antal fiskar under en fyra timmars tävling, 276 stycken! Räkna själv ut hur långt det var mellan varje fångsttillfälle…

Mest färdigheter, bra redskap och lite tur…

Svecke Eriksson fick en gång frågan: anser du att pimpeltävlingar är att jämföra med ett lotteri eller är det fråga om en sport där de bästa vinner? –Man ska väl inte resonera bort att lite tur ska man ha när man fiskar, menade Svecke, det gäller väl för övrigt i allt man företar sig. Men till största delen beror utgången på pimpelfiskarens färdigheter. Den ovane hänger absolut inte med i den hårda konkurrensen.

Bra redskap, helst hemmagjorda, då har man bättre förtroende för grejerna – och lokalkännedom är också ett plus. Att kalla det för lotteri är att nedvärdera vår hobby, tyckte Svecke, både ur tävlingssynpunkt och redan fritidssysselsättning. Den som tvivlar på mina påståenden är välkommen till ett nappatag med oss sportfiskare.

Så talade en svensk mästare i pimpelfiske.

Allting har sitt slut

Sven Svecke Eriksson finns inte längre bland oss vikmanshyttebor. Hösten 2009 blev hans sista tid bland oss. Fiskeintresset idkade han in i det sista, till krafterna sade ifrån. Han ”kunde” de allra flesta fiskesjöarna i våra trakter och många fiskevatten nästgårds. Allra bäst trivdes han förstås i sommarstugan vid Stora Norn på Ställudden.