Gamla Vikmanshyttan > Gamla industrin > En av brukets specialiteter – fartygsventilerna

En av brukets specialiteter – fartygsventilerna

Fartygsventiler

Fartygsventiler

År 1934 smiddes den första fartygsventilen vid Wikmanshytte Bruk – en specifik produkt som etsat sig kvar i vårt industriminne. Fartygsventilerna, som tillverkades i rostfritt stål, omtalade och prisade inte bara i vårt land eller i en rad europeiska länder utan också i forna båtbyggarlandet Japan.

Smältarna i martinen kunde göra kvalitetsstål. Yrkeskunnigheten bland smederna borgade för en förstklassig framställning, toleranssäkra svarvare maskinbearbetade och noggranna avsynare var sista utposten innan godset lämnade stålverket. Ventilerna levererades i grovsvarvat utförande och i många olika storlekar, från 6 hekto till vikter över 400 kilo.

Brukskyrkans ljusstakar

Brukskyrkans ljusstakar

Vikmanshyttan och fartygsventiler blev ett begrepp. När gamla Bruket lades ner till semestern 1977 gick även denna upplevelse om intet. Men året 1934 är onekligen ett märkesår i Vikmanshyttans industrihistoria.

I brukskyrkan finns några ventilämnen som gjorts om till ljusstakar. Ett kärt minne kan exponeras på många olika sätt – detta är helt unikt!