Gamla Vikmanshyttan > Gamla industrin > Fint skulle det vara…

Fint skulle det vara…

Porslinsdekor

Porslinsdekor

…och av högsta kvalitet. Tidsenlig, lite sober design; Gamla hyttan och namnet Wikmanshyttan; Färgen får närmast kallas grå-ljusblå.

Jo, det handlar om Wikmanshytte Bruks servis som en gång i tiden återfannS på Brukshotellet ”i Brukets tjänst”. Specialtillverkad och designad av Rörstrands. Inköpt via Nordiska Kompaniet, NK, uti kungliga huvudstaden.

Hur många delar som ingick i vikmanshytteservisen kan vi inte med bestämdhet informera om, men det var en hel del! Nummerangivelser, exempelvis 462, 542 och 651, tyder på att servisen inhandlats i omgångar. I några fall förekommer också signaturen KE tillsammans med siffran 3 – och så den typiska NK-stämpeln.

Wikmanshytte Bruks servis

Wikmanshytte Bruks servis

Dessa speciella föremål speglar kanske inte den allra vanligaste aspekten av brukslivet, präglat av ståndsmässighet och identitet.

Vad gäller bestick blir förhållandet enklare och mera ”hemmagjort”, om vi säger så. De vardagliga rostfria besticken var naturligtvis tillverkade av Brukets eget stål medan finbesticken utgjordes av högglansigt rostfritt stål med skaft av pärlemor.